Puding Raja |
|
|
Bahan-bahan - 4 sikat pisang lemak manis – dibuang kulit
- 1 cawan biji gajus – digoreng
- 2-3 genggam urat emas/jala emas
- 200g buah prun – dipotong empat
- Buah ceri merah/hijau
- 2 sudu besar minyak sapi*
- Minyak untuk menggoreng
Untuk Kuah Puding
- 1 tin (410 g) susu cair/sejat
- 3 biji telur – diambil kuning sahaja
- Daun pandan – disimpul
- Air sebanyak ½ tin susu
- 1-2 cawan gula (ikut rasa)
- Esen vanila
*untuk mengelakkan pisang dari melekat |
|
Cara memasak
Kuah Puding Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
|
Cara Menghidang
Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas.
Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.
|
Jala Emas |
|
|
Bahan-bahan
- 30biji telur ayam – diambil kuning sahaja
- 800g gula halus
- 3 helai daun pandan
- 8 cawan air
- Daun pisang untuk dibuat corong
|
|
Cara memasak
Tapis kuning telur dan pukul sedikit.
Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air tersebut mendidih dan berbuih halus, uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
Angkat dan tuskan.
Kiraikan urai emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.
Hidangkan.
|
Cara Memasak
- Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas
|
No comments:
Post a Comment