Resipi Dari Istana |
Laksa Pahang |
|
|
Bahan-bahan
- 500g ikan tenggiri
- 50g ikan tenggiri jeruk (masin)
- 250g bawang merah
- 80g bawang putih
- 40g halia
- 100g lada kering
- 4 batang serai
- 2 sudu makan biji ketumbar
- ½ sudu makan jintan putih
- ½ sudu makan jintan manis
- 100g kelapa parut – dibuat kerisik
- 3-4 cawan santan pekat
- 1 cawan air rebusan ikan
- Laksa beras atau laksa gandum
|
Untuk hiasan - Kacang panjang
- Daun kesum
- Daun selasih
- Timun – diparut halus
- Tauge – dibuang ekor tetapi tidak dicelur
- Bawang besar – dibelah dua dan dihiris nipis
- Limau kasturi – dibelah dua dan dibuang biji
- Telur masin – direbus, dibuang kulit dan dibelah empat
- Sebuku belacan – dibakar sedikit
- Lada kering – dilembutkan dan dikisar halus
- Garam
|
Cara memasak |
Ketumbar, jintan putih dan jintan manis digoreng berasingan tanpa minyak sehingga naik bau.
Kisar kerisik, bahan-bahan yang digoreng tanpa minyak dan rempah-rempah bersama 1½ cawan santan.
Ikan-ikan yang direbus dibuang kulit dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama setengah cawan santan.
Masak kesemua bahan yang dikisar awal tadi bersama santan yang berlebihan dan air rebusan ikan. Masukkan ikan-ikan yang baru dikisar dan kacau. Reneh di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
Laksa dihidang dengan ulam-ulam dan sambal bersama kuah. more referent please Click here:
|
No comments:
Post a Comment