Wednesday, December 1, 2010

Laksa Pahang

Resipi Dari Istana

Laksa Pahang

Laksa Pahang
 
Bahan-bahan

  • 500g ikan tenggiri
  • 50g ikan tenggiri jeruk (masin)
  • 250g bawang merah
  • 80g bawang putih
  • 40g halia
  • 100g lada kering
  • 4 batang serai
  • 2 sudu makan biji ketumbar
  • ½ sudu makan jintan putih
  • ½ sudu makan jintan manis
  • 100g kelapa parut – dibuat kerisik
  • 3-4 cawan santan pekat
  • 1 cawan air rebusan ikan
  • Laksa beras atau laksa gandum
Untuk hiasan
  • Kacang panjang
  • Daun kesum
  • Daun selasih
  • Timun – diparut halus
  • Tauge – dibuang ekor tetapi tidak dicelur
  • Bawang besar – dibelah dua dan dihiris nipis
  • Limau kasturi – dibelah dua dan dibuang biji
  • Telur masin – direbus, dibuang kulit dan dibelah empat
  • Sebuku belacan – dibakar sedikit
  • Lada kering – dilembutkan dan dikisar halus
  • Garam
Cara memasak
  • Ketumbar, jintan putih dan jintan manis digoreng berasingan tanpa minyak sehingga naik bau.
  • Kisar kerisik, bahan-bahan yang digoreng tanpa minyak dan rempah-rempah bersama 1½ cawan santan.
  • Ikan-ikan yang direbus dibuang kulit dan tulangnya. Kisar isi ikan bersama setengah cawan santan.
  • Masak kesemua bahan yang dikisar awal tadi bersama santan yang berlebihan dan air rebusan ikan. Masukkan ikan-ikan yang baru dikisar dan kacau. Reneh di atas api kecil sehingga kuah menjadi pekat dan pecah minyak.
  • Laksa dihidang dengan ulam-ulam dan sambal bersama kuah.
     
    more referent please Click here:

No comments: